Instagram

26 Temmuz 2016 Salı

Venedik Adaları (Bölüm 2)

  Venedik gezimizin son gününde ise aslında kendisi de bir ada olan Venediğin etrafında kardeş adalarını gezdik. 20 euro karşılığında günlük sınırsız deniz ulaşımı biniş hakkı veren biletimizi aldıktan sonra, adalara gitmenin yanında bu bilet sayesinde o kanal senin, bu kanal benim gün boyu gezdik. Biz bu adalara gidip gitmeme konusunda ufak bir tereddüt yaşadık ama gitmesek çok fazla şey kaçırmış olacakmışız, sakın tereddüt etmeyin. Venedik adaları, Venedik gezisinin bir parçasıdır ve oraları görmezseniz geziniz tamamlanmış olamaz.

 

  Bu adalar içinde ilk durağımız Murano adası oldu. Bu ada aslında turistik özelliğini cam üreticiliğinden alıyor. Venedik'te sık sık göreceğiniz ustaca üretilmiş cam eşyaların ve süslerin üretim merkezi tam da burası. 1291 yılında Venedik cam üreticileri imalathanelerini buraya taşımış. Bu taşınmanın sebebi ise olası bir yangın ihtimali ve cam üretiminin aşırı duman çıkarması. Burada bir çok halka açık cam sergileri var ve birbirinden ilginç eserler görmek mümkün.


  Bu ada ayrıca dünyaca ünlü Rayban gözlüklerinin çıkış noktası. Tüm bu cam üreticiliğinin yanında ada Venediğin minyatürü gibi, kanalları ve binaları çok benzer ancak yıllarca çıkan bu duman sanki binalara ve adaya çökmüş. Karamsar bir havası var. Adanın kendisi görmeniz için yeterli güzelliğe sahip olsa da vaktiniz varsa burada ki Cam müzesini ziyaret edebilirsiniz



  Murano adasından yarım saatlik bir deniz yolculuğu ile Burano adasına geçtik. Burano bu adalar içinde en güzeli olarak bilinir ve ben de buna katılıyorum. Burano adası bir balıkçı kasabası, eskiden balıkçılar yollarını kaybetmeden adayı bulabilsinler diye adada ki evleri rengarenk boyamışlar şimdi ise bu onlara turizm olarak geri dönüyor. Sıradan evleri sadece temiz tutarak ve boyayarak neler yapılabileceğinin, bir mahalleyi, adayı güzel yapmanın aslında ne kadar da kolay olduğunun kanıtı adeta Burano adası. Baktığınızda alt tarafı boyalı evler gibi gözükse de o çeşitlilik adanın tümüne yayılıyor ve sizi içine çekmesi çok zor olmuyor. 


  Burano adasının bir diğer özelliği ise dantel işlemeciliğidir. Ada da küçük dantel dükkanları var, annelerinize güzel birer hediye alabilirsiniz. 

  Burano adasını da bitirdikten sonra Venediğe döndük, dönüş yolunda sol tarafımızda kalan büyük adanın ismi Lodi. Bu ada turistik özellikten çok bir yaşam yeri, plajları da olan bu adadan Venediğin harika bir manzarası gözüküyor olsa gerek. 
 Venediğe vardığımızda hava kararmak üzereydi ancak bizimde 2 saatimiz daha vardı ve bir Büyük Kanal gezisi yapalım dedik. Sudan Büyük Kanalı hava kararmak üzereyken ve kıyıda ki tüm saraylar ışıklarını açmışken gezmek inanılmaz bir deneyimdi. Telefonum o güzelliği doğru aktarmadığı için söyle bir resim göstermek daha adil olacaktır. 




-Halit Emre Tüter

Hiç yorum yok: