Instagram

11 Temmuz 2016 Pazartesi

Kız Kalesi (Bratislava)

 


   Bratislava'yı gezdikten sonra eğer vaktiniz var ise görmeniz gereken en önemli yapı Devin Kalesi, daha doğrusu bu çok önemli kalenin kalıntıları ve bulunduğu önemli bölge. Devin Kalesi fantastik filmlerde ki abartı yapılara meydan okur gibi 212 m yüksekliğinde sarp bir kayalık uçuruma yapılmış, görenleri hayrete düşürmesinin yanında çok önemli bir stratejik konuma sahip, tüm bölgeyi kontrol eden görkemli bir yapı iken, bugün oraya gittiğiniz de göreceğiniz şey bu kalenin kalıntılarıdır ancak bu kalıntılar bile insanı etkilemek için yeterli.



  Devin Kalesi günümüz de Slovakya'nın en önemli miraslarından biri olarak görülüyor ve yerel halkın en çok ziyaret ettiği yerlerin başında geliyor. Özellikle hafta sonları Bratislavada yaşayan ailelerin çocukları ile buraya gelmelerinin bir diğer sebebi ise mükemmel doğası ve manzarası. Kale Danube ve Morava nehirlerinin birleştiği noktada, Avusturya ve Slovakya sınırında bulunur. Resimde gördüğünüz nehrin sol tarafı Avusturya.

  Kalenin yapımına 864 yılında Büyük Moravia Krallığı tarafından başlanmıştır. Daha sonra Macaristan İmparatorluğu ve Çekoslovakya sınırları içinde yer almıştır.Kale 1809 yılında Napolyon ordusu tarafından bombalandı. Kalenin ismi Slovak dilinde deva (kız) kelimesinde gelmektedir yani Türkiye de olsaydı ismi Kız Kalesi olacaktı. Hatta kalenin gözcü kulesi Maiden Tower (Kız Kulesi) olarak adlandırılır. Bu isim ise ailesi damadı öldürünce kuleden atlayan bir gelinden gelmektedir.


   Kaleyi 2 kısımda gezmek daha mantıklı. 1. kısım girişi ücretli olan kalenin iç bölgesi. Günümüzde burada bir de müze var. Kapanış saati mevsime göre 16:30-18:30 arası değişir ve giriş ücreti 4 euro. Girişte 4. yüzyıldan kalma bir küçük kilise var. Kilisenin arkasından yürümeye devam edince doğası çok korunmuş bir bölge var hatta burada bir çok dağ keçisi gördük. Kalenin üst bölgesine gelince ise burada sizi güzel bir sürpriz bekliyor, içme suyu. Bu çeşme 15. yüzyıldan beri kaleye su sağlıyor. Çeşmeyi geçip ilerleyince karşımıza kalenin nehir kenarına açılan kapısı çıkıyor, çok büyük bir kapı değil ama kalenin sınırlarını belirlemesi açısından önemli. 
  Müze,kilise ve çeşme kale içinde ki başlıca yerler ve 1.kısmı oluşturuyor. 2.kısım ise kalenin etrafında dolanan nehir kenarından geçen bisiklet yolları. 2 nehrin kesiştiği noktada görülmeye değer.
Tüm bölgeyi saran bisiklet yolları Bratislavadan 10 dk uzaklıkta olan bu bölgede şehrin gençlerinin en sevdiği yerlerden biri, sürekli olarak yarışlar ve etkinlikler düzenleniyor. 





  Kaleye ulaşım Bratislava'dan 29 numaralı otobüslerle sağlanıyor ve sadece 10 km uzaklıkta, ulaşımı kolay olan bu bölge güzel manzarası ve tarihi esintileri ile Bratislavada görülmesi gereken yerlerden biri. 


-Halit Emre Tüter



Hiç yorum yok: